Српска под водом

У Улици Српских рудара у Бањалуци појавило се клизиште које угрожава једну кућу, а припадници Цивилне заштите упућени су на лице мјеста да утврде степен угрожености, саопштено је данас из Републичке управе цивилне заштите.


У протекла 24 часа на подручју Бањалуке пало је 37,9 литара кише по метру квадратном. 
 Усљед обилних падавина, дошло је до изливања потока и рјечица у Пелагићеву и вода је ушла у неколико кућа и помоћних објеката у мјесним заједницама Центар и Кладуша. Брдске ријеке на подручју Модриче излиле су се јутрос и потопиле пољопривредно земљиште, а у мјестима Дуго Поље и Кужњача вода је продрла у неколико кућа, потврдио је Срни самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту Модриче Жељко Терзић. 
Терзић је оцијенио да је ситуација тешка и у самом граду гдје су бујичне воде заплавиле неколико кућа, те додао да су од синоћ ове улице непроходне за саобраћај, а отежено је кретање аутомобила и пјешака и у центру града.На подручју општине Прњавор водостај Укрине је у порасту и ова ријека је почела да се излива у приобалном подручју у мјесту Присоје у Мјесној заједници Кулаши. Рјечица Лишња се излива у приобалном подручју у насељу Ратковац, али за сада нема угрожених домаћинстава. 
На подручју општине Нови Град у протекла 24 часа пало је 22 литра кише по метру квадратном, а водостај ријеке Уне у 7.00 часова износио је 316 центиметара. 
Водостај ријеке Врбас у Делибашином селу на хидролошкој станици достигао је 315 центиметара, што је за 65 центиметара више у односу на квоту редовне одбране од поплава. 
У општини Језеро водостај ријека Пливе и Јошавке је у порасту, поплављена је бензинска пумпа, амбуланта је заплављена и поново су се појавиле подземне воде у мјесту Љољићи. 
Подземне воде и бујице на мањим потоцима направиле су штете на пољопривредним површинама, које ће бити накнадно утврђене. 
У општини Брод на сектору три, Ивањско поље, и даље је на снази редовна одбрана од поплава. 
Водостај ријеке Саве у Броду је 674 центиметара, а у Шамцу 584 центиматара. На подручју добојске регије киша и даље пада, а у протекла 24 часа пало је 34 литра по метру квадратном. На Јахорини пада снијег, а температура је минус два степена. Снијег пада и на Бјелашници и на Влашићу.
Метеоролози за данас најављују облачно вријеме са кишом и углавном свјежије. Интензивније падавине се очекују у сјеверним и сјеверозападним подручјима, а на планинама сусњежица или снијег. 
Крајем дана и током ноћи, са недјеље на понедјељак, поступан престанак падавина и смањење облачности.
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.