Хоће ли Србија испунити очекивања Русије?

Посета шефа дипломатије Руске Федерације Сергеја Лаврова Београду показала је да Русија има висока очекивања од Србије, као председавајуће ОЕБС.

Познаваоци руске дипломатије и досадашњег понашања Русије унутар ОЕБС сматрају да ће Русија пред Београд постављати захтеве који би за Србију могли да буду непријатни.
Шеф руске дипломатије је, обраћајући се новинарима у Палати Србија, након разговора са првим потпредседником Владе и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, истакао значај српског председавања ОЕБС и најавио тешњу сарадњу и договоре две земље о сарадњи у Савету Европе и ОЕБС.

- С поштовањем се односимо према позицији Србије у преговорима о уласку у ЕУ. Та позиција полази од недопустивости стварања нових линија раздвајања у Европи и напротив промовише идеју јединственог економског, хуманитарног и културног простора – рекао је Лавров. Он је истакао да Русија подржава јачање улоге ОЕБС-а у решењу украјинске кризе, али је додао да, нажалост, украјинско руководство то не прихвата.
Lavrov Foto Vlada Srbije 650x313 Хоће ли Србија испунити очекивања Русије?
Влада Србије
Извори “Блица” у Влади кажу да Србија у овом тренутку нема избора и не може да се приволи само једној страни, односно Западу и ЕУ, због енергетских аранжмана са Русијом, али и улоге Русије у Савету безбедности УН где је Москва последња брана независности Косова. Србија је, каже наш извор, сада у ситуацији да рачуна само колики би цех платила ако се определи.
- Немамо дилеме да идемо ка ЕУ, али морамо да наставимо да балансирамо. И у једној и у другој позицији смо на губитку, али је губитак мањи ако наставимо овако. Уопште нисмо у ситуацији да рачунамо са било каквим добитком – каже наш саговорник из Министарства спољних послова.
Србија неће против Русије
Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић поручио је јуче да чланство Србије у ЕУ неће ослабити или прекинути везе са Русијом. Он је истакао да Србија жели да буде чланица ЕУ и додао да Србија не жели и никада неће бити против Русије.
- Нисам схватио да је питање “или Русија или ЕУ”. Ми желимо и ЕУ и настављање добрих односа са Русијом – подвукао је Дачић.
Циљ нам је ЕУ
Премијер Вучић током сусрета са Лавровом истакао је да је циљ Србије да постане чланица ЕУ, али истовремено и да очува добре односе са Русијом. Они су разговарали о економској сарадњи две земље, посебно у области енергетике, и констатовали да постоји простор за увећање робне размене, као и за веће руске инвестиције у Србију и српских у Русију.
Отварају се велике могућности
Председник Томислав Николић рекао је да сарадња са Русијом отвара Србији велике могућности за просперитет и бољи живот грађана и то сви знају.
- Зато данас у Србији нема никог озбиљног ко би се тој сарадњи супротстављао. То већ увиђа и ЕУ, чији пуноправан члан наша земља жели да постане – рекао је Николић.

Извор: Блиц
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.