Ухапшени због напада на "Жене у црном"

Ваљевска полиција ухапсила је 11 особа због напада на активисте НВО "Жене у црном". По овлашћењу тужиоца задржавање до 48 сати одређено је за пет особа, потврђено је у МУП-у.
Те особе су осумњичене за насилничко понашање, угрожавање безбедности и напад на службено лице, приликом синоћног напада на централном градском тргу, јавља Бета.
Мера задржавања одређена је за А.Б. (30), М.Б. (23), М.М. (31) и И.М. (22) из Ваљева због сумње да су напали службено лице у обављању службене дужности и због насилничког понашања.
Н.Д. (51) из Ваљева задржан је због ометања овлашћеног службеног лица у обављању послова безбедности или одржавања јавног реда и мира.
Тужилац је наложио и да се у редовној процедури, без полицијског задржавања, против Л.Г.(20) из Ваљева поднесе кривична пријава због ометања овлашћеног службеног лица у обављању послова безбедности или одржавања јавног реда и мира, а против А.Б. (25) из Ваљева за кривично дело угрожавање сигурности.
Прекршајне пријаве поднете су против А.М. (25), Д.М. (28), С.М. (21) и А.Б. (25) из Ваљева због дрског и безобзирног понашања, вређања и злостављања других лица.  
До напада на активисте "Жена у црном" дошло је током уобичајеног перформанса те НВО и поводом развијања транспарента којим се тражи да се жртве Сребренице не забораве, а извршиоци геноцида позову на одговорност.
Група младих људи, углавном у мајицама с натписом "Четници Ваљева", вређала је активисте "Жена у црном", а потом их гађала јајима.
Полиција је добила појачање, покушавала да одржи ред и заштити учеснике протеста, те је неколико најратоборнијих ухапсила и "марицом" их спровела у зграду Полицијске управе.
При крају скупа, сат касније, када су "Жене у црном" почеле да пакују транспарент, неколико младића је искористило непажњу полицајаца, упало међу активисте, углавном жене, напало их физички, па је неколико њих после удараца завршило на асфалту.
Полиција је тада реаговала оштрије, применила силу, и ухапсила још тројицу младића, који су такође приведени.
Родбина и пријатељи ухапшених синоћ су протестовали пред зградом Полицијске управе, а полиција је обезбеђивала један хостел у центру града, где су активисти "Жена у црном", међу којима и четворо повређених, били смештени.
Они су данас наставили пут за Лозницу, а сутра ће бити у Поточарима, у БиХ.
Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић осудила је напад на активисте невладине организације ''Жене у црном'' и бициклисте из меморијалне поворке ка Сребреници у Ваљеву.
Рекла је да се нада да ће сви нападачи бити адекватно кажњени.
Раније данас, Либерално демократска партија позвала је надлежне органе да открију нападаче на скуп "Жена у црном" у Ваљеву, предузму све законске мере и упозорила да се мора стати на пут таквим и сличним инцидентима, који се сваке године догађају уочи годишњица геноцида у Сребреници.
Извор: РТС
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.