Још једно понижење: Еулекс није нашао доказе о трговини органима

Београд – Специјални тужилац Еулекса Клинт Вилијамсон каже да његов тим није дошао до доказа за покретање оптужнице за трговину органима на окупираним територијама.
Вилијамсон верује да ће бити подигнуте оптужнице против неких лидера ОВК због прогона Срба, али тек када буде формиран Специјални суд за ратне злочине на оккупираним територијама.
Како је изјавио, сва открића његовог тима су у складу са извештајем Дика Мартија, он додаје да нису одбацили ваљаност оптужби, али да немају доказе да покрену оптужнице за трговину органима.
„Немамо много додатних информација које би расветлиле шта се десило са људима, потрага за тим ће остати важан задатака за нас. Тим ЕУ ће наставити истрагу о трговини органа на Косову, али у овом тренутку не могу да кажем да постоје чврсти докази да се то догађало“, рекао је Вилијамсон.
Подсећајући да Мартијев извештај говори о мучењу неалбанаца, Вилијамсон је рекао да његов тим није дошао до доказа да је било више људи и да је већи број неалбанаца било жртва.
„Извештај да су стотине људи биле изложене није у складу са оним до чега смо ми дошли, али свирепост злочина не умањује ни то да је и један човек у питању“, додао је. Како је најавио, оптужнице ће бити подизане након што буде формиран Специјални суд за злочине на окупираним територијама.
Раније се спекулисало у јавности да ће тај суд бити на окупираним територијама, али све је извесније да ће суд бити у Хагу. Клинт Вилијамсон изјавио је да верује да ће моћи да подигне оптужницу против неких лидера ОВК због учешћа у етничком прогону Срба.
„Оно што се догодило после рата на Косову био је брутални напад на Србе који су желели да остану, то су углавном били стари и болесни, али и Албанци који су се противили“, рекао је он.
Извор:  Б92
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.