Докази за трговину органима довољни за подизање оптужнице

Београд – Докази које је српско тужилаштво прикупило у вези са трговином људским органима на окупираним територијама су довољни за подизање оптужнице, тврди заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић за бечки Пресе, али, каже, злочинци нису доступни.
„Прво што смо учинили, када смо добили доказе у вези са трговином органима, је било да смо разговарали у Тирани са тамошњим тужиоцима, на основу једног споразума закљученог 2005. године о сарадњи у случајевима тешких злочина. Албански истражитељи били су отворени за сарадњу, али се томе противила политичка реакција. Министар правосуђа је рекао да немају никакве везе с тим“, објаснио је он.
Векарић је рекао да је политика за рад тужилаштва за ратне злочине понекад терет, а у неким случајевима у појединим земљама је део политичке елите инволвиран, те је онда неспремна да о томе и говори.
На питање шта очекује од будућег трибунала за злочине на окупираним територијама, Векарић је казао да се још ни не зна како ће изгледати тај суд.
„Очекујем правду за жртве и њихове породице. Они очекују одговоре на злочине који су почињени између 1998. и 2000″, поручио је он.
Он сматра да временом опада спремност људи за сведочење:
„Људи теже ка томе да ствари забораве или потисну, јер желе да их оставе иза себе. Други проблем је заштита сведока. Поједини људи нису спремни да дају исказ јер тиме угрожавају свој и живот породице, а од злочнаца су поједини и даље у редовима полиције или војске, и тиме веома неспремни да говоре о злочинима. Постоји међу њима договор о ћутњи, јер знају ако један почне да прича онда ће то чинити и други. То је као у Коза Ностри“, објаснио је он.
Танјуг
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.