Могућ мировни самит између Русије и Украјине

ПАРИЗ – Састанак министара спољних послова Украјине, Русије, Немачке и Француске, предвиђен за недељу у Берлину, могао би да буде први корак ка мировном самиту између Украјине и Русије, налик оном из прошлог месеца у Нормандији, саопштила је данас француска влада.
Саопштење је издато пошто су раније данас о украјинској кризи разговарали француски председник Франсоа Оланд и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и након очигледне ескалације тензија између две држзаве из састава бившег ШСР-а, преноси Ројтерс.
Француски председник је позвао Русију да поштује украјински територијални интегритет, а Украјину да покаже „уздржаност и разборитост у својим војним активностима”. Оланд се заложио за „обнављање политичког процеса”.
И Оланд и Барозо су нагласили хитност у вези са хуманитарном помоћи и потребама становништва Источне Украјине, стоји у саопштењу француске владе.

Украјина је у петак објавила како је њена артиљерија уништила део наоружане колоне возила из Русије, која је преко ноћи наводно прешла њену границу и како су њене снаге биле изложене гранатирању из Русије.
Руска влада је демантовала да су њене снаге улазиле на територију Украјине, назвавши украјинске извештаје „некаквом фантазијом”. Руси су, истовремено изразили дубоку забринутост због активности НАТО снага, које предводе САД, у Украјини, близу руске границе.
Немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер је у тексту који ће у недељу објавити лист Билд ам сонтаг изразио наду да ће састанак у Берлину бити корак ка окончању украјинске кризе и ка хитној испоруци помоћи становништву које погађа насиље у Источној Украјини.
Извор: Танјуг
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.