„Србски радник није ваш роб!“

Малтретирање радника, кршење њихових основних права, противправно отпуштање запослених – појаве које су већ одавно присутне у Србији, недавно су озакоњене вољом актуелног тајкунско-издајничког режима. Тиме је успостављање робовласничког система у нашој земљи и званично могло да почне, а пример је међу првима дала јужнокорејска компанија „Јура“. Позивајући се на „светске стандарде пословања“, ова компанија не само да својим радницима у Србији ускраћује основна радничка права, већ им одузима и њихово људско достојанство.

Зарад минималног личног дохотка, радници „Јуре“ у Нишу и Рачи принуђени су да трпе разне тешкоће и понижења, почев од свакодневног режима у фабрикама које више подсећају на радне логоре, преко забране синдикалног организовања, па до отпуштања трудница и породиља. Обзиром да је држава Србија свако радно место у „Јури“ субвенционисала са по 7.000 евра, да су Корејанци добили бесплатно земљиште, струју по нижој тарифи и бројне друге погодности, очекивало се да ће власти реаговати на притужбе обесправљених и понижених радника. То се, међутим, није догодило, а подршку су уместо радника добили корејански експлоататори, и то у виду новог капиталистичког Закона о раду. 

Стога су наши активисти из Ниша на улазу у фабрику „Јура“ поставили транспарент са поруком: Србски радник није ваш роб! Овим подсећамо пословодство фабрике и садашњи антинародни режим да је србски народ одувек био кадар да се избори са својим тлачитељима. Уверени смо да ће имати храбрости и снаге да се обрачуна и са данашњим капиталистичким експлоататорима и партијашким паразитима. Као покрет који се бори за националну слободу србског народа и социјалну правду у Србији, Србска Акција ће наставити да својим активностима подржава србско радништво и да артикулише његове захтеве и тежње.

За хлеб и слободу!

Подвиг и борба! 

Извор: Србска акција
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.