Штета од поплава милијарду евра, првих 30 милиона стиже – одмах

БЕОГРАД – Шеф делегације ЕУ у Србији и амбасадори Немачке, САД, Русије и Италије изразили су задовољство одговором међународне заједнице и грађана Србије на катастрофалне поплаве и потврдили да званични Београд и даље може да рачуна на њихову помоћ. Једна од њих је и договор о сазивању праве донаторске конференције.

То је речено после састанка међународних донатора у вези с пружањем помоћи Србији, на коме је премијер Александар Вучић представио дипломатама и представницима институција податке о штети коју су нанеле поплаве.
Он је на том скупу рекао да је штета премашила 174,5 милиона евра, колико треба да износи да би Србија могла да користи средства из Фонда солидарности ЕУ, али је у директном укључењу за британску телевизију Скај њуз рекао да износи око милијарду евра!
- Ми ћемо имати, усудио бих се да кажем, око милијарду евра штете, тако да ћемо добити новац из тог фонда. Мораћемо да нађемо и сопственог новца за поправке и обнове, али молим све људе у свету да нам помогну на било који начин – лековима и хуманитарном помоћи – рекао је Вучић.
vucic rts skrinsot Штета од поплава милијарду евра, првих 30 милиона стиже   одмах
Фото: РТС (Скриншот)
Вучић је и на скупу замолио донаторе да Србију помогну на сваки начин, наводећи да ће процена штете бити одговорна и поштена.
Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да Србија може одмах да рачуна на интервентну помоћ од ЕУ од 30 милиона за санацију терена. Он је додао да ће ЕУ обезбедити Србији и краткорочна средства за обнову кућа и инфраструктуре, док ће тачан износ помоћи коју ће наша земља добити бити накнадно утврђен на основу процењене штете. Давенпорт је нагласио да ће Србија имати иста права у коришћењу средстава из Фонда солидарности као и државе чланице ЕУ.
Припреме почеле
Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Србија већ почела припреме да аплицира за новац из расположивих фондова. Она је најавила да је по завршетку састанка донатора договорено сазивање праве донаторске конференције.
Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм рекао је да је његова земља спремна да дугорочно помогне и подржи Србију. Он је додао да ће канцеларка Ангела Меркел већ данас телефоном разговарати с Вучићем. Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби навео је да ће се с Владом Србије радити на изради развојних планова, док је руски амбасадор Александар Чепурин рекао је да ће Москва наставити да помаже Србији у санирању настале штете у складу с подацима о конкретним потребама.
Извор: Курир и Правда


Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.