БиХ: Вода се повлачи, прете заразе!

СAРAJEВO, БAЊAЛУKA - После катастрофалних поплава, у БиХ се вода углавном повукла и терен се санира, а у неким градовима полавни наноси се jош испумпаваjу, док се на северу земље и даље утврђиjи насипи због потенциjалне опасности.
  


После поплава прете заразе, змиjе, комарци, уклањаjу се тела угинулих животиња и дезинфикуjу обjекти и улице.

Биjељински штаб за ванредне ситуациjе забранио jе улазак на подручjе Велиног Села и Jелаза, где jе проглашена зона потенциjалног епидемиjског жаришта. Улазак jе дозвољен само екипама Цивилне заштите коjе сакупљаjу угинуле животиње, екипама коjе евакуишу становништво, припадницима Центра jавне безбедности, Oружаних снага БиХ.

У самоj Биjељини стање jе стабилизовано, насип Дасничког канала коjи jе био угрожен протеклих дана, саниран jе, саопштено jе из Цивилне заштите РС, коjа наводи да jе током ноћи на насипу дежурало око 50 људи.

Вода се испумпава на 32 локациjе, уклоњено jе 15 тона угинуле стоке, одвезено 150 тона кабастог отпада, обавља се дезинфекциjа кућа.

Шамац се jош увек налази под водом, чиjа дубина на поjединим местима износи и до jедан метар и збрињавање се људи коjи се налазе у поплављеном подручjу. На деловима општине где се вода повукла град се чисти и обjекти дезинфикуjу, уклањаjу угинуле животиње уз надзор ветеринарских служби.

У Добоjу jе нормализовано снабдевање електричном енергиjом у већем делу града, вода из водоводне мреже jе техничка и служи само за чишћење обjеката и улица.

У неким општинама РС велики проблем становништву и инфраструктури задаjу клизишта и одрони, па су угрожени у Братунцу, Власеници, Зворнику, Лопарама, Mилићима, Oсмацима, Сребреници, Угљевику и Шековићима.

Са данашње редовне седнице Владе федерациjе БиХ у Сараjеву, на основу прогноза Хидрометеоролошког завода за следећих неколико кишовитих дана, издато jе упозорење грађанима да се не задржаваjу у зонама клизишта и непосредно уз водене токове.

И у овом ентитету регистрован jе велики броj опасних клизишта после поплава, наjвише на подручjу Tузланског кантона, више од 2.500, коjа угрожаваjу око 2.800 обjеката и из коjих jе евакуисано око 1.800 особа.

Председник фБиХ Живко Будимир саопштио jе да контактира са хрватским институциjама ради обезбеђивања специjализованих ветеринарских тимова коjи ће спроводити асанациjу терена, уклањање животиња са поплављених подручjа.

Eпидемиолошка катастрофа може да се догоди уколико дође до распадања тела угинулих животиња, што би могло да контаминира обjекте и земљиште, упозорио jе Будимир.

У Средњоj Посавини, jош угроженоj поплавама, црпне станице раде пуним капацитетом, а ниво воде jе у благом паду. Oружане снаге БиХ завршаваjу затварање пробиjеног савског насипа на локалитету Kопанице.

Из тог дела БиХ, из Oџака, упућен jе апел да се доставе серуми против уjеда змиjа jер су све залихе потрошене, а дошло jе до поjаве великог броjа змиjа. Због наjезде комараца Oџаку су потребна и средства против њих, као и антитетанус вакцине.


Извор:(Тањуг)
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.