Македонија: Ничу нови пунктови за помоћ Србији

Широка и масовна акција прикупљања помоћи у Македонији за поплављене регионе у Србији наставља се несмањеним интензитетом. У њу су укључени грађани, институције, привредници, појединици, културне и образовне установе, компаније, све асоцијације и удружења Срба у Македонији, спортисти, извиђачи, студенти, анонимни донатори… Хуманитарне акција теку у Скопљу, Битољу, Куманову, Охриду, Кривој Паланци, Тетову, Ђевђелији, на Скопској Црној гори…



У сабирном центру Црвеног крста Македоније припрема се нови велики конвој са хуманитарном помоћи за Србију, а на складиштењу и утовару производа ангажован је велики број младих волонтера, међу којима су и бројни чланови Културно-информативног центра Срба у Македонији – Спона:
- Срби су пријатељи Охрида, али и најмногобројнији и најредовнији гости града. Зато је наша помоћ за њих у овим тешким тренуцима добродошла, разумљива и неопходна, стоји у апелу грађанима Охрида, који су се са локалном самоуправом масовно укључили у акцију прикупљања помоћи за Србију.
Нови пунктови за донирање настрадалим у поплавама данас су отворени и у већим тржним центрима и маркетима у Скопљу. Из Црвеног крста апелују да се за сада донира само конзервирана храна, тестенине, вода, средства за личну хигијену, пелене за децу и одрасле, али и прибор за јело за једнократну употребу.
На иницијативу ланца маркета Тинекс из Скопља, а у сарадњи са компанијама Горска вода и Дени Интернационал за Србију је послат караван од 10 шлепера са водом, а Фудбалски савез Македоније је одлучио да цео приход од утакмице Македонија-Португалија донира поплављеним подручјима у Србији.
Подршка медија
Масован и спонтан одзив грађана Македоније да помогну угроженом становништву у Србији наишао је и на велику медијску подршку гласила у овој земљи. У осликавању хуманости и спонтаног излива солидарности грађана подсећа се на тешка страдања народа на балканским просторима изазваних елементарним непогодама.
- Она што најдуже остаје у колективном сећању више генерација после оваквих катастрофа је човечност, солидарност, пружена рука и лепа реч утехе и наде. Да помогнемо нашим првим комисијама, као што су нам они помогли 1963. година, стоји у једном од бројних медијских коментара.

(Вести/србин.инфо)
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.