Србија прогласила тродневну жалост

Због велико броја страдалих у катастрофалним поплавама, Влада Србије прогласила је тродневну жалост.


Жалост на територији Србије проглашена је за 21, 22, и 23 мај.
15.оо
У Термоелектрани "Никола Тесла А" у Обреновцу, која се налази уз обалу Саве, данас се појачавају бедеми, џаковима пијеска, а министри енергетике и полиције Александар Антић и Небојша Стефановић су поручили да тај енергетски објекат мора бити сачуван од поплава.
ТЕНТ је најважнији енергетски објекат у Србији, јер се ту производи 40 одсто струје за домаћинства у Србији и зато се та електрана мора одбранити по сваку цијену, рекао је министар Антић новинарима, приликом обиласка ТЕНТ-а.
Бедем је подигнут у дужини од око два километра око електране.
Стефановић је поручио да је Жандармерија све вријеме укључена у одбрану ТЕНТ-а и да се не очекује да ће Сава толико порасти, али да се ипак додатно утврђује бедем са џаковима песка.
Он је додао да је у одбрану ТЕНТ-а укључен и командант нишког одреда Жандармерије.
Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић је додао да је због важности ТЕНТ-а, рад централе ЕПС-а, сведен на минимум како би сви расположиви радници могли да се укључе у одбрану ТЕНТ-а. Осим радника ТЕНТ-а и ЕПС-а у одбрани ТЕНТ-а помажу и студенти и волонтери.
Обреновац: Пронађено 14 жртава
Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је у Обреновцу пронађено 14 жртава поплава и да су размјере катастрофе која је погодила Србију десетоструко снажније, него што је то у осталим земљама региона. Вучић је на сједници Владе Србије, у дијелу који је био отворен за јавност, истакао да су половина жртава, највјероватније, утопљеници. Навео је да би у петак или за викенд требало да буде укинута ванредна ситуација у Србији и да се тај статус задржи само у мјестима у којима је то заиста неопходно.
Вучић је рекао да се у једном тренутку помислило да је због временских услова и опадања ријеке Саве ближи крај катастроФе, али тзв. леђне воде и натопљени бедеми створили су још проблема.
Према његовим ријечима, на Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу предузете су мјере тако да је ТЕНТ практично окружен бедемима од Саве и леђних вода, те да је направљено право острво. "Ми не очекујемо, без обзира што се Колубара одбија од Саве, да нам се понови нешто ни близу што се догодило у првим данима кризе", навео је Вучић.
У Србији ће бити спаљиване угинуле животиње из БиХ
Влада Србије дала је сагласност да се у поплавама угинуле животиње из Републике Српске и БиХ униште спаљивањем у Србији, како би била спријечена зараза.
"То што неко мисли да постоји граница за сточне болести је глупост. Морамо да помогнемо Републици Српској и БиХ", рекао је Вучић на сједници Владе, у дијелу који је био отворен за јавност.
Сагласност је ради нешкодљивог уклањања дата на пренос лешева животиња које су настрадале у поплавама и потичу са подручја БиХ која је погођена елементарном непогодом.
Министар пољопривереде Србије Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да је такав захтјев добила од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Поступак спаљивања био би обављен у Инђији.
Она је навела да ванредна ситуација дозвољава да се изда позитивно рјешење, јер би евентуално нерјешавање овог проблема могло да угрози здравствену безбједност и у Републици Српској, БиХ и Србији.
"Због тога у оваквој ситуацији, могу се одредити посебни услови одобравања уноса по одређеној процедури", рекла је Бошковићева.
(РТРС)
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.