Шта ће бити са таблама у Вуковару?

ВУКОВАР – После одлуке хрватског Уставног суда, да jе референдумско питање о ћирилици недопустиво, остало jе неjасно да ли двоjезичне табле у Вуковару остаjу на зградама државних институциjа и да ли jе њихово скидање и уништавање било кривично дело.
Kако подсећа Слободна Далмациjа, недавно су на вуковарском суду подигнута 22 оптужна предлога против особа осумњичених за уништавање и разбиjање плоча.
Aдвокат Вељко Mиљевић каже за таj лист да jе Влада била овлашћена да поставља табле, а они коjи су их скидали и уништавали чинили су нешто што jе противзаконито.
Mеђутим, Mиљевић сматра и да се осумњичени могу позвати на то да код њих ниjе било противправне свести због свих околности коjе прате ову ситуациjу.
Истовремено, по мишљењу адвоката, табле коjе jош увек стоjе на државним зградама у Вуковару не би смеле да се дираjу, али ипак не може тачно да се одреди према том питању.
- Ниjедна одлука нема своjство правоснажности и извршности и не могу тачно да се одредим о тим питањима, али сматрам да би даљње разбиjање плоча такође било противзаконито. Mислим да све то мора да пише у завршном делу одлуке Уставног суда, jер свака његова одлука има своj утицаj на поjединачне акте коjи су донесени пре те одлуке, казао jе Mиљевић.
Kако jе оценио, када би сада неко поново уништавао двоjезичне табле, могао би се бранити одлуком Суда у коjоj jе одређен рок од годину дана да Влада и локална самоуправа уреде то питање.
- Другим речима, могао би рећи, ви сте учинили нешто што нисте смели, па сам jа то онда исправио. Aли, то jе врло осетљиво подручjе и тешко jе дати конкретан одговор. У сваком случаjу, сматрам да jе Уставни суд донео одлуку коjа jесте опортунистичка, али не у лошем смислу, jер би свака друга одлука Хрватску извргнула одређеним међународним притисцима, закључио jе Mиљевић.
Иначе, хрватски Уставни суд прогласио jе у понедељак неуставним и недопуштеним референдумско питање о ћирилици, коjе jе предложио штаб за одбрану хрватског Вуковара, десничарска организациjа коjа се бори против ћирилице.
Питање jе требало да гласи да ли су грађани Хрватске за то да право на равноправну службену употребу свог jезика и писма националне мањине остваруjу у срединама у коjима чине више од половине, уместо садашње трећине становништва.
Уставни суд jе истовремено Вуковарском градском већу наложио да у року од годину дана реши питање двоjезичних табли у том граду, односно у коjим би вуковарским четвртима требало да се поставе двоjезични натписи.
Градоначелник Вуковара Иван Пенава, кандидат ХДЗ коjи jе победио на превременим изборима, казао jе да jе за градску власт одлука Уставног суда обавезуjућа, али да не решава ништа већ само продужава постоjеће стање.

Oдлуком суда jе такође обавезана и хрватска Влада да у року од годину дана упути у парламентарну процедуру измене и допуне Закона о службеноj употреби jезика и писма националних мањина коjима ће уредити прикладан правни механизам за случаjеве кад представничка тела jединица локалне самоуправе не спроводе обавезе из тог закона.
Aли, одлучено jе и да до доношења тих измена, надлежна државна тела неће спроводити таj закон на подручjу Града Вуковара употребом присилних мера.
До сада су у Вуковару двоjезичне табле присилно скидане и уништаване на протестима коjе jе организовао вуковарски Штаб, док их jе Влада поново враћала.
Извор: Танјуг
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.