Томислав Николић: Нећемо признати Крим

Београд – Наш је интерес да једног дана не изгубимо Русију као заштитника у Савету безбедности УН, али и да не будемо у свађи са ЕУ. Опредељивањем за једну од страна у сукобу око Украјине изгубили бисмо једног од два драгоцена пријатеља.
То је у среду поручио председник Томислав Николић, говорећи о позицијама Београда у украјинској кризи. Он је уверен да и даље морамо да инсистирамо на међународном праву, „што јасно значи да Србија признаје Украјину у границама у којима је чланица УН“:
„Као што не смемо да признамо независност Косова и Метохије, тако не смемо да признамо ни Крим или његово прукључење Руској Федерацији. Србија мора да се опредељује према међународном праву и према својим интересима и зато би поштовање за нашу позицију требало да имају и Москва и Брисел.“
Наводећи да притисци са Запада вероватно постоје, али да њему лично „нико није рекао ниједну реч“, шеф државе је поручио да би свако у тој ситуацији требало да пред собом има „судбину Србије, Устав, а пре свега своје изговорене речи и жеље грађана“.
Николић је уверен и да ће Русија и ЕУ због обостраног интереса морати да се договоре о „Јужном току“, а да ће Србија, као транзитна држава и чвориште на његовој траси, бити само у добитку од тог пројекта.
„Србија нема разлога за забринутост кад је реч о користима од „Јужног тока“, али мора да брине због садашње ситуације у којој скупо плаћа транзит руског гаса преко Мађарске“, закључио је председник.
Стиже кинески врх
Говорећи о дипломатским активностима, Николић је, осим посете руског председника Владимира Путина у октобру, поменуо и сусрет са највишим државним званичницима Кине, који у Београду треба да дођу на отварање моста Земун – Борча.
„Те две посете биле би доказ да је Србија отворена према свету и да има ослонац на све стране.“
В. Н. / Новости
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.