Сепаратисти се прошетали: „Покрајина да буде република“

Нови Сад – Чланови и присталице Војвођанске партије и Војвођанског клуба одржали су “Шетњу за Војводину“ која је организована поводом годишњице “јогурт револуције“.
Присталице су се окупиле у Дунавској улици у Новом Саду одакле су у организованој шетњи дошли испред зграде Покрајинске владе са три захтева – промена Устава, федерализација Србије и да Војводина добије статус Републике.
Председница Војвођанског клуба Бранислава Костић подсетила је да се данас навршава 26 година од када су Војводини одузета уставом гарантована права на аутономију и од када, како је казала, Војводина иде у суноварт.
„Војводина не може бити развијена без пуне и стварне аутономије. Желимо не само законодавну, судску и извршну власт у Војводини већ и да она добије статус републике“, казала је Костићева.
Она је рекла да организатори данашње шетње нису “аутономаши“ како их многи називају већ “републиканци који хоће Војводину репулику у федералној Србији“.
Председик Политичког савета Војвођанске партије Мирослав Илић рекао је да је пре 26 година “једна власт одузела Војводини право на развој, а да је друга власт последњих 14 година наставила истим путем“.
„Докле год не вратите Војводини све што је отето, докле год не вратите све паре Војвођанима, немамо шта да преговарамо, већ само да испостављамо захтеве, који ће свакога дана бити све већи“, поручио је лидер Војвођанске партије Александар Оџић републичкој власти.
За данашњи дан, поред шетње за Војводину, биле су најављене још две шестње и то у организацији Српског сабора Заветници, али их је МУП из безбедносних разлога забранио.
Због тога су јаке полицијске снаге од раног јутра биле на локацијама у строгом центру града, али срећом нису имале разлога за реаговање јер инцидената није било. Протест је обезбеђивало више од стотину припадника интервентне полиције и жандармерије, опремљене за разбијање демонстрација.
Представници Српског сабора „Заветници“ ипак су се кратко обратили новинарима, рекавши да је њихов скуп отказан, под, како су рекли, претњом хапшењем и кривичним пријавама.
Ипак, на друштвеним мрежама су се појавиле фотографије десетак људи окупљених у центру Новог Сада који су носили транспарент са поруком “Отаџбина је ово Србина“, а поред тога биле су истакнуте српска и руска застава.
Извор: Танјуг
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.