Организатори: Прајд ће бити одржан

Београд – Ове године, Парада поноса ће бити одржана, уверени су организатори, али истичу да безбедносна процена одржавања тог скупа није њихова ни одговорност ни могућност. Тања Мишчевић и Мајкл Давенпорт кажу да ће учествовати на Прајду.
Представник организатора Прајда Бобан Стојановић изјавио је да их је на састанку министар унутрашњих послова Небојша Стефановић уверавао да полиција чини све како би тај скуп протекао у најбољем реду, преноси Танјуг.
„Полиција је, изгледа, учила на својим грешкама претходних година, али и 2010″, рекао је Стојановић и додао да су организатори „исказали добру вољу“ и прихватили све сугестије како би се подигао ниво безбедности скупа са њихове стране.
Стојановић каже да је тај састанак протекао у „пријатном тону“ и да су они уверени да све иде ка томе да шетња заказана за 28. септембар буде и одржана.
Констатовао је и да је ове године атмосфера знатно другачија, односно да је мање тензија у јавности и у медијима у односу на претходне године.
„Мислим да је и број претњи које смо добили знатно мањи, али ми их свакако пријављујемо. Оно што смо приметили јесте и да полиција то сада прилично брже све процесуира и да се сви они људи који упуте такву врсту претње која може потенцијално да угрози скуп брже приводе правди“, рекао је Стојановић.
Указујући да се људска права не добијају преко ноћи већ да је то процес за који мора да се бори, Стојановић је навео да шта год да се деси 28. септембра они настављају борбу и залагање да држава постане демократска и да безбедност свих грађана не буде упитна.
Стојановић истиче да први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић неће бити на челу Прајда.
„Њему тамо није ни место. Нама је место на челу колоне и ми ћемо је предводити јер је ово је скуп грађана, а не Дачићев приватни скуп“, рекао је Стојановић коментаришући изјаву Дачића који је на питање новинара да ли би стао на чело колоне, одговорио: ‘Хоћете ли ви да станете?’, и додао да се залаже да постоји консензус о том питању.
Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да Влада Србије подржава одржавање Параде поноса у недељу, 28. септембра, и изразила наду да ће се Парада и одржати. Додала је да Паради неће присуствовати због службеног пута.
Шеф делегације Европске уније (ЕУ) у Србије Мајкл Давенпорт рекао је да је одржавање Параде битан корак за прикључивање Србије ЕУ и најавио подршку шетњи.
Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима Србије за приступање ЕУ, подржала је „право на слободу окупљања“. Мишчевићева је истакла да ће учествовати не зато што сматра да је то њена обавеза, већ зато што дубоко верује у право на окупљање.
У оквиру манифестације „Pride Week“ (Недеља поноса), која почиње данас, биће организоване бројне дебате, изложбе и пројекције филмова.
Берлин о условима путовања у Србију и Паради поноса
Немачко Министарство иностраних послова упозорило је немачке држављане, који планирају да путују у Србију, да је за ову недељу планирана „Парада поноса“ у центру Београда и да због тога може доћи до тешкоћа и ограничења у саобраћају.
За унутрашњополитичку ситуацију у Србији, каже се да је у основи мирна и путницима саветује да се преко медија упознају са актуелном ситуацијом.
РТС
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.