Синдикат: Штрајк полицајаца у петак

Београд – Независни синдикат полиције (НСП), коме су се прикључила још четири синдиката остаје при одлуци да у петак почне штрајк, који ће трајати до испуњења захтева, а његово одржавање нема везе са Парадом поноса, изјавио је данас председник тог синдиката Велимир Лукић.
Он је, на конференцији за новинаре, рекао да очекује да у штраку учествује 70 одсто полицајаца и да би, због чињенице да је он на време најављен, Министарство унутрашњих послова морало да забрани одржавање свих јавних скупова, укључујући и Параду поноса 26. септембра.
Лукић је додао да би, због одржавања штрајка, безбедносна процена за Параду поноса требала да буде негативна, као и да нема места политизацији штрајка и његовомк везивању за одржавање тог скупа.
Према његовим речима, НСП има 21.500 чланова, а остали који се прикључују штрајку – Синдикат српске полиције, Независни полицијски синдикат, Синдикат ватрогасаца и Синдикат уједињене полиције још 10.000, тако да би руководство МУП то требало узети у обзир кад даје безбедносну процену.
Полицајци који штрајкују ће, објаснио је Лукић, долазити на посао, али неће излазити на обављање задатака, осим законског минимума рада од 30 одсто.
Штрајкачки одбори ће бити на терену и процењивати ситуацију, а штрајк ће се прекинути уколико буде процењено да ће бити угрожен јавни ред и мир у већем обиму и живот грађана, истакао је Лукић.
Он је рекао да је НСП још у јулу најавио штрајк за 15. септембар, пре осам дана је послодавцу послао обавештење о почетку, а до данас није добијен одговор на њихове захтеве.
Захтеви синдиката су да се потпише нови колективни уговор или продужи постојећи, који истиче данас, исплате накнаде да долазак и одлазајк полицајаца с посла, јер им се дугује за 12 месеци, као и да им се гарантује да се на полицију неће односити нове мере Влада о смањењу плата.
Лукић је нагласио да су прошли месец полицајцима већ смањене плате, у просеку за 4.000 динара и да зато од министра Небојше Стефановића траже гаранције да ће бити изузети од новог смањења.
Сви захтеви могу да се реше за пет минута, уколико постоји добра воља у МУП, оценио је Лукић, и поручио да синдикат министру „више неће веровати на реч“, јер већ једном није испунио оно што је обећао, па ће тражити писане гаранције.
Штрајку се није прикључио други репрезентативни синдикат у МУП – Полицијски синдикат Србије.
Извор: Новости
Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.