1. МАЈ 1999. ДАН 39: НЕВИЂЕНИ МАСАКР У МУРИНУ; РАТ УНУТАР ТЕРОРИСТИЧКЕ ОВК, ТАЧИ ПРОТИВ БУКОШИЈА ЗА АМЕРИЧКЕ ПАРЕ

Авиони Западне алијансе у ноћи између петка и суботе, тридесет осми пут од почетка агресије на нашу земљу напали су цивилне циљеве. На мети ваздушних удара били су Београд, Панчево, Суботица, Краљево, Сомбор, Мурино код Берана, Шабац, Приштина, Нови Пазар, Крагујевац, Лужани, Трстеник.


У стравичном масакру цивила у суботу, најмање 23 особе које су биле у аутобусу, изгубиле су живот у тренутку напада НАТО на мост код Лужана.
Бомбардовано је и подручје Фрушке Горе. Један непријатељски пројектил испаљен је у суботу у 01,50 часа у рејон Липовичке шуме, јужно од Београда, а и у Панчеву се чуло неколико детонација.


Авијација НАТО је у суботу око два сата гађала телевизијски предајник у Црвеном селу на периферији Суботице. У нападу на Мурино НАТО је у петак срушио и мост на Лиму, који се налази у самом центру те варошице. У том нападу погинуло је четворо и рањено осам цивила.


Авиони агресора су у суботу око 02,00 часа ракетирали села Лађевци и Витановац код Краљева. На мети ваздушних удара у ноћи између петка и суботе су се нашли и предајници. Са три пројектила погођен је предајник Радио Шапца у Корману и телевизијски предајник на Церу. Један пројектил пао и на Глушце, општина Богатић.
Приштински аеродром Слатина гађан је у суботу око девет сати са три пројектила. Авијација злочиначке НАТО алијансе, је у суботу нешто пре 13 часова напала шире подручје Новог Пазара. У исто време ракетирано је и складиште „Беопетрола“ у Богутовцу, југозападно од Краљева, као и село Жарча, код Ушћа, где је повређено седам особа. Са два пројектила у суботу је поново гађан стари мост у Трстенику.

Мурино, мало насеље, приљубљено уз обале Лима, између Андријевице и Плава, никада није ни сањало да ће се, због сопствене несреће, наћи на првим страницама домаће и светске штампе. У два бомбардовања, током петка и суботе, у Мурину је погинуло пет особа, а осморо је тешко и лакше повређено.

НАТО агресори су са десетак пројектила бомбардовали мост, у самом центру насеља, преко реке Лима, и том приликом су погинули Манојло Коматина, Милка Кочановић и две девојчице, Оливера Максимовић и Јулијана Бридар, избеглице из Приштине. Тешко су повређени Жељко Белановић, Вукић Вулетић, Светлана Зечевић и Тина Миловић, а лакше Марко Шошкић, Данило Јокић, Васко Чејовић и војник Слободан Миросављевић. Повређени су смештени у беранску болницу и сви су ван животне опасности.
Мост преко Лима је оштећен и неупотребљив за саобраћај,а нема куће која није оштећена. Страдао је и погон текстилне конфекције, стари хотел, месна продавница, Дом културе.


ТИРАНА – Терористи са Космета, који су нашли уточиште у Тирани, не бирају средства да се на силу наметну као предводници Албанаца у тој српској покрајини. Према информацијама државне телевизије Албаније, која се у последње време претворила у званични микрофон терориста, у току је отворени сукоб за престиж између двојице самозваних премијера Косова и Метохије: Хашима Тачија и Бујара Букошија који је прогласио „Републику Косово“ још 1991. године.

Миљеник Мадлен Олбрајт још из Рамбујеа, који је побегао од свог народа у Тирану, сада се отворено окренуо против Букошија којега оптужује за “ издају албанског народа“. Он сада покушава да припреми терен за преузимање власти после окончања кризе на Космету и да унапред елеминише конкуренцију.


“ Влада Хашима Тачија која је самопрокламована почетком овог месеца у Тирани преузима одговорност да води Косово и његов народ до стварања услова за одржавање слободних избора“ – преносе агенције изјаву терористичке ОВК коју је објавила албанска телевизија.


Тачи је недавно, уз помоћ западних спонзора, сам себе изабрао за „премијера“, исто као што је то пре осам година урадио Букоши. Али у позадини тог све оштријег ривалитета, који све више избија на површину, у овом тренутку је пре свега – новац. Букоши наиме одбија да преда Тачију средства која је, као помоћ, годинама сакупљао међу албанским емигрантима на западу. Упућенији тврде да се ради о великим парама.


Александар Ристић

Share this post :

Постави коментар

Test Footer 1

 
Програмирао - Дизајнирао: За више инфотмација пратите нас путем: © 2015 Уједињена омладина Србска - Сва права задржана.
Жељко Ћајић Оснивач сајта. Facebook Twitter Забрањено копирање садржаја без навоћења извора.